Történet

1949-ben megalakult az IKARUS Sport Egyesület

 

Mivel 1949-ben létrejött a XVI. kerület, ezért az 1949/1950-es BLSZ 2 ( Budapest 2) bajnokságba neveztek be és meg is nyerték.
Ekkor már egyre népszerűbb lett a labdarúgás és az 1950-es BLSZ 1 bajnokságban három XVI. kerületi csapat szerepelt, a XVI. Reszelőgyár, XVI Bástya sashalomról és az Ikarus Mátyásföldről. Azt fontos megjegyezni, hogy ebben az időben komoly rivalizáció volt a kerületi csapatok és szurkolói között a futballban és a napi életben is.

Az 1951-es idényben átszervezések miatt a BLSZ 2-be sorolták az Ikarust ahol a 10. lett. ( létezett Mátyásföldön egy Mátyásföldi Iljusin nevű csapat ami a légierők csapata volt ők a BLSZ 1-ben szerepeltek ).
Az Ikarus 1954-ig BLSZ 2-ben szerepelt majd felkerültek a BLSZ 1-be.

A csapat nagy része az Ikarus gyárban dolgozott. Ekkor már, hogy mennyire szerették a futballt az emberek az is mutatja, hogy a játékosokra felnéztek a dolgozók, sokszor munkaidőben jártak edzésekre és a gyárban se ők végezték a legnehezebb munkát… 1957-ben megnyerték a BLSZ 1-et és felkerültek az NBIII-ba. 1962/1963-ban 5. lett a csapat az NBIII-ban. Ebben a csapatban játszott Albert Feri aki Albert Flórián bátyja volt, sajnos egy edzés után hazafele menet elütötte a hév és meghalt. Mészöly Bandi is ott játszott aki Mészöly Kálmán bátyja. Régen szokás volt, hogy összeállították a XVI. kerület válogatottját. 1963-ban az akkor NB1-es Tatabányával játszottak az Ikarus pályán ahol a Tatabánya nyert 4-1-re. 1964-ben az Ikarus megnyerte az NBIII-at 8 pont előnnyel és felkerült az NBII-be. 1964-ben Mátyásföldön az akkor Baróti Lajos vezette válogatott felkészülési meccset játszott az Ikarus csapatával 5000 néző előtt ahol 2-1-re nyert a válogatott. A következő idényben az NBII-ből kiesett a csapat.

1968-ban visszakerült az NBII-be és ebben az időben komoly tervek voltak a csapatnál. 1972-ig szerepeltek az NBII-ben majd újra visszaestek az NBIII-ba. 1975-ben vissza az NBII-be majd kiestek és évekig NBIII-as volt a csapat. Rossz hatással volt a csapatra, hogy a játékosoknak már nem nézték el a gyárban, hogy munkaidőben edzésekre járnak és munka után kellett edzeni. Ebben az időben divat volt öregfiúk meccsre is járni és volt, hogy 5-600 ember volt kint az Ikarus pályán ahol az akkori öregfiúk csapat NBI-es gárdákkal játszott a kiemelt bajnokságban. A rendszerváltás után megszűnt az Ikarus gyár és a csapat kiesett az NBIII-ból is és a 90-es években stabil BLSZ1-es csapat volt. 2000-ben kiestek a BLSZ 2-be majd visszajutottak a BLSZ 1-be 2002-ben bajnokként. 2009-ben felújították a Bátony utcai sporttelepet és új lelátórész is épült.

2013-ban BLSZ 1-et megnyerve osztályzót játszottak a Diósd csapatával (átszervezésnek köszönhetően az NBIII-as bronzéremsével kellett meccselni ) az NBIII-ba jutásért ami kettős vereséggel zárult.

Csizmadi Péter, 2015.05.11

Az új öltözőépület átadása

 

Ami 2010 április 17-én megtörtént, abban valószínűleg nem sokan reménykedtek azok közül a sportvezetők, edzők, sportolók és szülők közül, akik 2005. márciusának legvégén kétségbeesett tettre elszánva magukat a Polgármesteri Hivatal elé vonultak, és némán tüntettek annak érdekében, hogy az előző önkormányzat tegyen végre valamit a Bátony utcai sporttelep megmentése érdekében.

sportpalya 1

 

A rendszerváltást követően valamennyi állami vállalatot privatizálták. Így történt az Ikarus gyár esetében is. Az új tulajdonosok számára már nem volt fontos a gyárak által korábban szponzorált dolgok működtetése. Az Ikarus esetében előbb a művelődési házat, majd a nyugdíjas házat zárták be. Az óvoda, ha nehezen is, de megúszta, azt ugyanis megvette az önkormányzat. A 8 hektáros sporttelep volt az egyetlen, mely ebben az átmeneti helyzetben sokáig húzta. Pénzt ugyan már nem kaptak az Ikarustól, de legalább békén hagyták őket. Egészen 2005-ig, amikor is a terület új tulajdonosa, a Ronifield Invest Kft. egy szűkös határidőt szabott meg az önkormányzatnak. Ha április 1-ig nem állapodnak meg a létesítmény vételárában, akkor a sportpályát nem használhatják tovább a sportolók.

A testület – látva az önkormányzat előtt összegyűlt több száz fős tömeget – sürgősséggel napirendre tűzte az Ikarus-pálya ügyét. A képviselők többsége végül úgy döntött, hogy 300 millió Ft-ért a 8 hektáros terület kétharmadát megvásárolják a magántulajdonostól. Állítólag valamivel korábban ennyiért mind a 8 hektárt megvehette volna az önkormányzat, de a képviselők akkor még elhalasztották a döntést.

Azonban az 5 hektáros tranzakció is csak félmegoldás volt, hisz az öltözőépületek a magántulajdonban maradt három hektáron voltak. Az önkormányzat egy darabig bérleti díjat fizetett az öltözőhasználatért, ám a 2006-ban megalakult új testület megelégelte ezt a patthelyzetet, és lemondott az öltözőhasználatról. Igen ám, de a közel négyszáz sportoló elhelyezésére valamilyen megoldást kellett találni. Ekkor, 2007 kora tavaszán kerültek a konténeröltözők a sporttelep önkormányzati felére. Ez az átmeneti állapot azonban a vártnál hosszabb ideig tartott.

Az új Ikarus-öltözőépület terveiről 2008. májusában tartottak egy sajtótájékoztatót. A körülbelül 270 millió forintra taksált beruházás lényege a következő volt: lebontanák a füves nagy pálya melletti kőlelátót, helyére egy hosszúkás, hajó alakú épületet építenének, melyben az öltözőkön, vizesblokkokon, konditermen és irodákon kívül egy futófolyosó is helyet kaphatna.

És akkor ugorjunk egy nagyot az időben. 2010. április 17-én ugyanis valószínűleg egy új fejezet kezdődött a mátyásföldi sporttelep életében. Aznap avatták ugyanis ünnepélyes keretek között az új öltözőépületet. 2007 júniusában, mikor az MLTC felújított erzsébetligeti stadionját avatták fel, a nagynevű Újpest több ezer embert vonzott az eseményre. Most nem volt ilyen nézőcsalogató (a magyar sztárcsapatok nem is tudtak volna ilyen eseményen részt venni, hisz még javában zajlik a bajnokság), sőt a lengyel elnök tragédiája miatti nemzeti gyásznap miatt még a rendezvény elhalasztása is szóba került. A kerület vezetői azonban úgy döntöttek, hogy az Ikarus sportolói eleget vártak már arra, hogy méltó körülmények között sportolhassanak, így április 17-én végül mégiscsak megrendezték az ünnepséget.

Az új lelátó tiszteletére előbb egy négycsapatos gyerektornát rendeztek. A futballrajongók nem maradtak csemege nélkül, hisz a tornán még egy Újpest – FTC csúcsrangadót is végigizgulhattak. Igaz, a zöld-fehér és lila-fehér szerelésekben ezúttal óvodás gyerekek futkároztak. Ezt követően került sor az ünnepélyes szalagátvágásra. A nemzeti színű szalagot Loch Ferenc társadalmi elnök, Kovács Péter polgármester és Kiss Dániel, a klub legeredményesebb sportolója vágták át. Az eseményen a helyi közéleten kívül olyan neves sportolók vettek részt, mint Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító, Zsivótzky Attila Európa-bajnoki ezüst, és világbajnoki bronzérmes tízpróbázó, illetve Vaszi Tünde többszörös olimpikon távolugró. Az Ikarus BSE másik erősségét, a labdarúgást is sokan képviselték. A 82-szeres válogatott Garaba Imre mellett Vámos Tibor játékvezető-asszisztens és Hajdú B. István sportriporter is megjelent az ünnepségen. Ez utóbbi három személynek fontos szerepe volt, hisz a nap slágerének számító MLTC-Ikarus BSE öregfiúk rangadót Vámos Tibor vezette, Hajdú B. István élőben közvetítette, a kezdőrúgást pedig Garaba Imre végezte el.

És akkor essen néhány szó az Ikarus jövőjéről is. A jelenleg körülbelül 300 sportolót foglalkoztató egyesület vezetői ugyanis nagy terveket forgatnak a fejükben. Egyrészt bíznak abban, hogy Kovács Péter polgármester betartja majd ígéretét (eddig mindig betartotta), és a 400 méteres futópályát belátható iudőn belül rekortánnal borítatja be. Az egyesület önerőből egy műfüves kézilabda-pálya kialakításán is gondolkodik, és reményeik szerint egyszer pályázat útján a földes edzőpálya és műfüves borítást kaphat majd. Ha mindez megvalósul, akkor a Bátony utcai sporttelep a főváros egyik legjobban felszerelt létesítménye lehetne. A vezetők és szülők elhivatottságát bizonyítja, hogy az április 17-i ünnepségre lefestették a füves nagypálya körüli kerítést, illetve a sporttelepen a nemzeti lobogó mellett elhelyezték az önkormányzat és az egyesület lobogóját is.

forrás: Helyi Hírek online

sportpalya2