Kapus lesen a Bátony utcában

Kapus lesen a Bátony utcában

Jakab Attila vagyok az Ikarus BSE egyik kapusedzője. A minap az a megtiszteltetés ért, hogy elnökünk, Svantner István Úr felkért, hogy írjak pár sort az egyesületnél lévő kapushelyzetről, kapusképzésről. Az alábbiakban – röviden – ennek a feladatomnak igyekszem eleget tenni.

A 2020/2021-es szezonban is három kapusedzővel és 24 kapussal kezdtük az edzéseket. Ifj. Menczeles Iván, Dezső Krisztián, illetve jómagam.

  

 

Iván és Krisztián az U14-U19-es korosztályoknak tart foglalkozásokat. Én az U9- U13 közötti korosztályoknak tartom a képzéseket és a fő kapusedzői feladatokat is ellátom egyben.

Először írnék pár mondatott a kollégáimról.

Mindketten az Ikarusban kezdték a futballal való ismerkedést, évekig voltak az egyesület játékosai. Iván még aktív, jelenleg egy budapesti NB III-as csapat alapembere. Krisztián már abbahagyta az aktív labdarúgást.

Szakmailag és emberileg is nagyon beleillenek az egyesület filozófiájába.

Nálunk, az Ikarusnál a kapusképzés az U9-es korosztálytól kezdődik: heti egy alkalommal van 80 perces foglalkozás. Itt még nem nagyon lehet kapusedzésről beszélni, a legfőbb szempont az alapok játékos elsajátítása.

 

Az U10-U19 közötti korosztályoknak heti két alkalommal 90 perces kapusedzést tartunk. Az egyik foglalkozás teljességgel kapusedzés, míg a másik 45 perc kapusedzés és 45 perc tevékenység a csapattal. Utóbbi az egymás elleni játéknál, a kapura lövések gyakorlásánál, illetve az olyan további gyakorlatoknál hasznos, ahol a kapusokat is bevonjuk a csapattevékenységekbe. Ezzel is igyekszünk segíteni a kapusainkat a taktikai elemek elsajátításában.

Az U10-U13 közötti korosztályoknál nagyon fontos a jó technikai elemek helyes elsajátítása. Gondolok itt az alapállásra, a jó labdafogásra, a labda helyes támadására, a koordináció és a gyorsaság fejlesztésére, valamint a legördülésre, vetődésre.

Az U14-U19 közötti korosztályoknál már a kondicionálás és a felnőtt korosztályra való felkészítés is bekerül az edzések menetrendjébe.

Lehetőséget szeretnénk adni mindenkinek, aki kapus szeretne lenni az egyesületnél. Legjobb tudásunk szerint neveljük és képezzük a gyerekeket. Aki élsportoló szeretne lenni, azt ennek megfelelően segítjük. Nagyon jó a szakmai együttműködésünk a Honvéd-MFA partnerklubbal, ahol heti egy alkalommal csatlakoznak az edzéseikhez azon kapusaink, akiket javasolunk nekik, vagy akiket ők jónak látnak és meghívnak.

Az elmúlt évben is ketten kerültek az akadémiára. Papp Lőrinc U14 és Tarnóczi Marcell U13-as korosztályban.

Összegezve: mindhárman sok mérkőzésre elmegyünk megnézni a tanítványainkat. Igyekszünk követni a kapusaink fejlődését és segíteni őket a mérkőzéseken, és azon kívül is.

Sporttársi üdvözlettel, Jakab Attila kapusedző. Hajrá IKA! Csak az IKA!