Szerdai szakmázás 4. rész (2017/10/18)

Szerdai szakmázás 4. rész (2017/10/18)

(Új, szerdánként megjelenő rovatunkban a labdarúgással kapcsolatos sztorikról, érdekességekről lesz szó. A későbbiekben a szabályokról alkotott tévhitektől elkezdve edzésmódszereken át a profi futball mindennapjairól a lehető legváltozatosabban.)

N’Golo Kanté sztorija

Amatőr szerződéstől az Aranylabda jelölésig

Az Európa Bajnokságot megjárt magyar szurkolóknak nem lesz ismeretlen a helyszín: a marseille-i régi kikitő. Itt gyülekeztünk az Izland elleni csoportmérkőzés előtt, és itt kapcsolódunk be először N’Golo Kanté sztorijába is.

2015.02.17.

Az egyszeri Marseille szurkoló reggeli kávézgatása közben a sport rovatot olvasva értesül a hírről, miszerint kedvenc klubja élénken érdeklődik a Caen fiatal középpályása iránt. Dörzsölhették is a tenyerüket, hiszen éppen aznap este találkozott a két csapat a Velodrome-ban.

Nem mondható, hogy rossz középpályája volt akkoriban a hazaiaknak, a kis N’Golo azonban ellopta a showt a Payet-Ayew-Imbula triótól. Egyedül.

“Egyedül megette a marseille-i középpályát. Elpusztította őket. Úgy mozgott közöttük, mint ha a vízben.” – szóltak a címlapok, miután a kiscsapat Kanté hathatós közreműködésével elvitte mindhárom pontot.

Kanté a szezon során több megelőző szerelést és labdaszerzést mutatott be, mint bármelyik másik játékos a francia első osztályban. Egyértelmű volt, hogy egy igazán kreatív játékossal az oldalán csodákra lehet képes. Az érdeklődés a nyári átigazolási szezonban nem is maradt el. A Marseille 5 millió eurós ajánlatát azonban könnyedén megütötte a Leicester City, így az épphogy bentmaradó angol csapathoz tette át székhelyét Kanté. Ranieri ekkor valószínűleg még nem is sejtette, hogy gyakorlatilag letette a bajnok csapat alapjait.

De tekerjünk még visszább az időben…

1980-ban érkeztek Maliról Kanté szülei Párizsba. Nem éltek kimondottan rossz körülmények közt, hiába voltak 9-en testvérek. A lakásuktól körülbelül 15 percnyire volt a Suresnes pályája, ahol N’Golo kezdte karrierjét.

2001 szeptemberében (10 évesen) egyedül érkezett meg élete első edzésére Kanté. Piotr Wojtyna egy salakos pályán tartott edzést a gyerekeknek és egyből feltűntek neki az új srác képességei. “Az első pillanattól kezdve kitűnt azzal, hogy milyen mozgékony és milyen nagyszerűen veszi el a labdát az ellenféltől. A még meglepőbb azonban az volt, hogy egyből tovább is passzolta anélkül, hogy elkezdett volna cselezni. Állandóan futott. Nem tudott megállni. Betettem a pálya közepére és egyszerűen hibátlan volt.”

Piotr hamar rájött, hogy nagyobb korosztályba kell őt játszatni. Ez pedig szokássá vált később is, hiszen az U20-as korosztályban 17 évesen mutatkozott be. Mivel 3 korosztállyal feljebb játszott, ezért a Francia Labdarúgó Szövetségnek orvosi jelentéseket kellett küldenie a játékosról egy helyi orvosnak, hogy ezt engedélyezzék.

Kanté csapattársai szinte fel sem tudták dolgozni a látottakat. A mai napig csak úgy tudnak beszámolni róla, hogy ezen tényleg csak mosolyogni lehetett… Főleg úgy, hogy már-már viccesen alacsony volt csapattársaihoz képest, ezért teljesen abszurdnak tűnhetett a szituáció.

12 évesen már a 14 évesek közt játszott, de annyira apró volt hozzájuk képest, hogy lazán a karjukba tudták venni Kantét a csapattársai. “Az első benyomásom róla? Milyen pici!” – mondja Pierre, a klub munkatársa. “Folyamatosan fürkészett a tekintetével, és egy fél mosoly volt az arcán. Sosem beszélt, de mindig hallgatott. Eljött, edzett, hazament. Ő volt a csapat ‘kisállata’”.

A klub egyetlen dolgozója sem tud visszaemlékezni, hogy valaha találkozott-e a szüleivel. Mindig az egyik nővére intézte a kis Kanté ügyeit.

“Általában akkor találkozunk egy szülővel, ha valamilyen problémájuk van vagy a gyerek nem boldog. Vele azonban soha nem volt probléma és mindig boldog volt.”

Pierre (a klub titkára) nagy lehetőséget látott a játékosban úgyhogy folyamatosan próbajátékra vitte őt. Sem a Rennes, a Sochaux vagy Lorient nem mutatott érdeklődést azonban. A PSG radarján feltűnt egy pillanatra, azonban ott sem vált be. Egyszerűen nem találtak neki csapatot. Egy esős napon azonban hosszabb útra indultak ők ketten.

Párizstól északra egy esős délutánon ismét próbajátékon mutatkozhatott be Kanté. Természetesen ő volt a legalacsonyabb játékos a mezőnyben, úgyhogy folyamatosan kölyökökkel találta magát szemben. Azonban akárhányszor labdába ért, valami jót csinált vele.

“Akkoriban a fizikumról és a magasságról szólt minden a francia fociban. Nem igazán nézték a játékintelligenciát. Ha erős, gyors, akkor jó lesz.” – mondta korábbi edzője.

A játékos elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen volt, azonban félő volt, hogy testi adottságai miatt hátrányt fog szenvedni karrierje során.

“Mindig hallgatott. Ahogyan a csapattársaitól, úgy az ellenféltől is megkapta a tiszteletet. Egyszerűen soha nem volt vele probléma. Egy napon azonban megkérdeztük magunktól, hogy nem túl jófiú ő ahhoz, hogy profi legyen?”

A 2009/10-es szezont a Francia 9. osztályban(!) játszotta le. 10 gólt is szerzett a szezon során és legtöbbször a szélen vagy támadó középpályásként használták. Ugyanebben a szezonban jelenlegi csapattársai közül például Eden Hazard már két szezont lehúzott az első osztályban, Cesc Fabregas pedig Bajnokok Ligája döntőben valamint világbajnokságon szerepelt.

A következő szezonban úgy tűnt, elindul felfelé N’Golo karrierje is, ugyanis leigazolta a második vonalba frissen kieső Boulogne-sur-Mer.

A próbajátékra 2010 nyarán került sor és úgy tűnt, ez lehet Kanté utolsó kiugrási lehetősége. Gilbert Zoonekynd ma már a francia másodosztályban edzősködik, akkoriban azonban ott volt a helyszínen és így emlékezett a látottakra: “Kitűnt a tömegből azzal, hogy milyen aktív. Fizikai képességei és ritmusváltásai miatt le sem vettük róla a szemünket.”

“Rengeteg labdát szerzett. Persze el is adta párszor, de nagyon ritkán látok olyan játékost, aki a tömeg közepén ilyen ritmusváltásokra képes. Folyamatosan csak azt kérdezgettük, hogy tulajdonképpen milyen poszton játszik? Mindenhol ott van a srác… Mintha parazsat tettek volna a cipőjébe úgy fut.” – idézte fel a próbajátékot Gilbert.

Sikerült elintézni, hogy Kanté ne csak megkapja élete első amatőr szerződését, hanem közben le is érettségizhessen. Az iskola azonban nem kínált szállást a diákjainak, így egy másik középiskola kollégiumának szobájában lakott két évig. 35 másik focistával lakott együtt és egy emeletes ágy alsó szintjén hajtotta álomra a fejét esténként – ne felejtsük el, eközben jelenlegi, vele egyidős csapattársaiért már euró tízmilliókat kínálgattak sztárklubok. Az épület többi szintjén szakmunkás tanoncok voltak, akikkel együtt reggelizhetett közösen, ami után felpattant rollerére és átgurult az iskolába. Suli után hegynek felfelé(!) hajtotta rollerjét, hogy odaérjen időben edzésre, hogy edzés után jöhessen a megérdemelt gurulás vissza a kollégiumba.

“10-kor volt villanyoltás, ami tudjuk mit jelent egy kollégiumban. Folyamatosan probléma volt a srácokkal, alig lehetett eltenni őket másnapra. Kanté azonban minden egyes este 9:30-kor már ágyban volt. Soha, egyetlen probléma nem volt vele.” – emlékezett vissza egyik nevelőtanára N’Golóra.

Kevés profi futballistát tudnánk mondani, aki 21 éves korában még “főállású diák” volt, pedig történetünk főszereplője bizony az volt. Fogalma nem lehetett róla, hogy mi vár rá a következő 5 évben.

Még ebben az évben bekerült a Boulogne tartalék csapatába, ami akkoriban a francia 6. osztályban szerepelt.

“Elég hamar meghatározó emberünk lett.” – mondja Vandenabeele, aki ma már a Grenoble csapatát erősíti. “Elképesztően vallásos. Mindig imádkozik, meg minden ilyen. Nagyon diszkrét, kedves és tisztelettudó. Néha elvittem edzésre kocsival. Kb 10 percet utaztunk együtt, de sokszor egy szó nem sok, annyit nem mondott. Csak annyit a végén, hogy köszönöm.”

Csütörtökönként együtt FIFA-ztak és nézték az Európa Liga meccseket este, hogy így lazítsanak kicsit a pénteki meccs előtt. “Egy nap valahol itt fogsz játszani.” – mondta N’Golónak csapattársa, amit cukkolásként élt meg.

 

2012.05.18.

A nap, amikor Kanté életében először profi mérkőzésen léphetett pályára. 11 perc alatt azonban ő sem tudta megváltani a világot, a szezon végén pedig kiestek a 3. vonalba.

“Ha nem esünk ki, akkor talán soha nem jött volna el az ő ideje. Ez egy csoda volt álruhában.” – mondta Georges Tournay, akit a kiesés után neveztek ki a Boulogne vezetőedzőjévé.

A szezon első hazai meccsén megszerezte első gólját Kanté, amivel be is gyűjtötték mindhárom bajnoki pontot. A mérkőzést követően megkérdezték tőle, hogy Claude Makelelét próbálja-e utánozni.

“Nem, Lassana Diarrát.” – érkezett a velős válasz Kantétól.

A sors iróniája, hogy 3 szezonnal később a Marseille éppen őt igazolta le, miután nem sikerült megszerezniük elsőszámú célpontjukat, egy bizonyos N’Golo Kantét. A szezont egyetlen meccs kivételével végig játszó játékosáért elkezdtek érdeklődni több helyről. Azonban sem a Rennes, sem a Lille nem tudott értelmes ajánlattal előállni, úgyhogy újból feltűnt a színen Jean-Pierre Perrinelle a Suresnes (első klubjának) igazgatója.

“2012 augusztusában kaptam egy hívást.” – mondta Alain Caveglia, a Caen sportigazgatója.

“Van egy nagyon-nagyon-nagyon jó játékos a Boulogne-ban számodra.” – hangzottak Jean-Pierre szavai.

“Oké, sokan mondták már ezt, úgyhogy nem is igazán foglalkoztam vele. Szeptemberben azonban másodszor is felhívott.”

“Alain, ezt tényleg látnod kell. Megéri. Úgyhogy elküldtem egy emberemet, hogy nézze meg. Aztán elküldtem még egyet. A második azt mondta, hogy tényleg van valami a srácban, úgyhogy rávettem magam, hogy megnézzem személyesen is azokat a ‘kivételes képességeket’, amikről beszámoltak nekem.”

A két város közt egy 6 órás autókázás várt rá, azonban nem kellett kétszer megtennie az utat.

“Egyszer láttam játszani. Elég is volt.”

Ekkorra már több közeli klub is bejelentkezett Kantéért, valamint Belgiumból is volt érdeklődés iránta. 2013 januárjában aláírták az előszerződést, majd a szezon végén, 22 évesen megkapta élete első profi szerződését is N’Golo.

“Az első pillanattól kezdve mindenki imádta.” – folytatta a történetet a Caen sportigazgatója. “Olyan volt, mintha mindenki őt akarta volna megvédeni. Nagyon kevés játékost láttam karrierem során vagy után, akit ennyire szeretett volna mindenki.”

A rolleres korszaknak vége szakadt, a profi szerződéssel azonban egy igazán váratlant húzott Kanté. Egy több, mint 100.000 kilómétert ment használt Renault Megane-ra ruházott be és kollégái szerint ritkán lehetett őt hátizsák nélkül látni.

Kanté bekerült a szezon csapatába, csapata pedig feljutott az Ligue 1-ba. Perrinelle, aki végig segítette pályafutása sarkalatos pontjain sajnos nem láthatta már, ahogy a francia első osztályban focizik kedvence, mert 2014-ben rákban elhunyt.

Brutális lendülettel vágott neki első profi szezonjának. Az első 3 meccsen 2 gólt is szerzett, majd kicsit túl is lendült, hiszen a következő meccsen kiállították. Nos, az eltiltás miatti volt az egyetlen összecsapás, amit kihagyott a szezonban.

A 4-1-4-1-es felállásban nem ő kapta az egyetlen szűrő játékos szerepét, így szabadon játszhatta a jó értelemben aggresszív játékát anélkül, hogy aggódnia kellett volna, hogy biztosítják-e hátulról. Egyedül a gólok hiányoztak, amit ezután már nem is szerzett a francia bajnokságban.

Nigel Pearson (a Leicester City korábbi menedzsere) kollégái már egy ideje figyelték Kantét és el is kezdték megkörnyékezni a játékost. A Leicester vezetősége a csodás bentmaradás (részletek a legutóbbi posztban) ellenére is leváltotta Pearsont, akit Claudio Ranieri váltott, aki már nem volt olyan biztos, hogy jó döntés lesz-e leigazolni a játékost.

N’Golo fejben már Marseilleben járt, a kikötővárosiak 5 millió eurós ajánlatát azonban ‘tiszteletlenség a Caen és a játékos felé’ címszóval könnyedén visszadobta klubja. Az esetet követően a Marseille hivatalos Twitter oldalán ki is figurázta a Caen elnökét.

Kanté menedzsert váltott, hogy megvalósulhasson álma. Ekkor futott be a Leicester City 8 millió eurós ajánlata.

“Elküldtem egy ügynököt Párizsba, hogy hozzák át Angliába. 3 napra kikapcsoltattuk a telefonját, amíg alá nem írta a szerződését. Szinte elraboltuk. Az ügynökei nem is tudtak róla, hogy elhoztuk Franciaországból.” – mesélte a Sunday Timesnak a Walsh, Nigel Pearson korábbi segítője.

Mivel Ranieri nem tudta meggyőzni Esteban Cambiassót, hogy hosszabbítsa meg szerződését, ezért két lehetőséget kínáltak fel neki: Kanté vagy Clasie, aki éppen távozó félben volt a Feyenoordból és azóta megjárta már a szigetországot. Walsh nagyon kampányolt N’Golo mellett, bár ő sem tudta valójában, hogy hova is lehetne őt bepasszírozni a kezdő 11-be.

Nehezen bár, de sikerült megtalálni Kanté helyét a középpálya közepén.

“3 középpályással játszottunk. Danny Drinkwater középen és N’Golo Kanté mindkét oldalán.” – szól Walsh elhíresült idézete.

A dolgok innentől iszonyúan felgyorsultak.

2016 márciusában bemutatkozhatott a francia válogatottban, ahol gólt is szerzett.

2016 májusában angol bajnok lett.

2016 júliusában elvitte őt a Chelsea 32 millió angol fontért.

A 2016/17-es szezon végén őt választották az angol profi futballisták a szezon legjobb játékosának.

2017 májusában újra angol bajnok lett.

2017 őszén pedig bemutatkozhatott a Bajnokok Ligájában, amivel 5 évvel ezelőtt még szobatársai ugratták őt.

2017 októberében pedig felkerült a neve az Aranylabda szavazás szűkített 30-as listájára.

A visszafogott, szótlan, szinte észrevéthetetlen játékos, akit mindenki imád.

“Nem mindennap látsz ilyen embert. Megtiszteltetés volt, hogy velünk volt 2 évig. Boldoggá tett embereket. Egyszerűen egy csodálatos, csodálatos ember és egy fan-tasz-ti-kus játékos. Amikor elkezdett feltűnést kelteni Franciaországban csak annyit mondtam, hogy nem tudom meddig viheti, de egészen biztos vagyok benne, hogy még nem fejezte be.” – zárta mondandóját Caveglia.

 

Zárszó:

Sylvain Distin, Armand Traore és Damien Perrinelle is a Suresnesnél kezdte pályafutását, a klubházban azonban mégis mindenhonnan Kanté mosolyog vissza a falról. A leghangzatosabb szalagcímek és mozzanatok a játékos karrierjéből mind-mind ott lógnak a falon. Ahogy fedezi a labdát James Milnerrel szemben, ahogy fejpárbajt nyer a jóval magasabb (és magasabban rangsorolt) Paul Pogba ellen, vagy éppen az ahogy az első válogatottbeli gólját ünnepli Antoine Griezmannal.

Azzal, hogy Kantéért 8 millió eurót fizetett a Leicester, a Suresnes 240.000 euróval gazdagodott. Ebből felújították a pályáikat, vettek 2 új csapatbuszt és 5 évre bebiztosították a működésüket anélkül, hogy emelniük kellene a tagdíjakon.

27 különböző korosztályú és nemű csapat található a Suresnesnél. 985 igazolt focistájuk van, akik közül minden évben 40-50 mehet el Belgiumba egy nemzetközi tornára. Idén 140-et tudtak elküldeni. “Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy N’Golo 100-szor többet adott már vissza nekünk, mint amit mi adtunk neki. Ami még büszkébbé tesz minket az az, hogy továbbra is ugyanazokat az értékeket képviseli: alázat, kemény munka, tisztelet. Nem változott semmit, ugyanaz az ember maradt. Elképesztően alázatos és nem felejtette el, hogy honnan jött. Úgy gondolom ideje lenne egy Kanté-szobrot emelnünk.” – mondta mosolyogva korábbi edzője.