Szerdai szakmázás 5. rész (2017/10/25)

Hogyan képzik a legjobb kapusokat?

(Új, szerdánként megjelenő rovatunkban a labdarúgással kapcsolatos sztorikról, érdekességekről lesz szó. A későbbiekben a szabályokról alkotott tévhitektől elkezdve edzésmódszereken át a profi futball mindennapjairól a lehető legváltozatosabban.)

Jimmy Glass 1999 májusában – amikor még nem twitteltünk és posztoltunk szelfiket – szenzációs dolgot hajtott végre. A Carlisle United kapusaként gólt szerzett Plymouth Argyle elleni találkozó 93. percében, ezzel bent tartva csapatát az angol 3. ligában. Élete 3. és egyben utolsó találkozója is volt ez, de ahogy szokás mondani: a csúcson kell abbahagyni.

Glass ma a Premier Leagueben szereplő Bournemouth szakmai stábjának tagja, ahol az országban az egyik legelismertebb kapusképzés folyik.

Az adat alapú megközelítés természetesen még a láthatáron sem volt akkoriban, amikor azt a bizonyos gólt szerezte a hálóőr.

Akkoriban a kapusok a többi mezőnyjátékossal együtt edzettek és az volt a lényeg, hogy a lehető legtöbb lövéssel kelljen szembenézniük. Ha szerencsés voltál, akkor heti 1-szer külön kapusedzésen vehettél részt, úgyhogy sokat javult mára a kapusok helyzete.” – idézi Glasst az ESPN FC.

Azokat a bizonyos nüanszokat, amik mérkőzések sorsáról dönthetnek fejlesztik a Bournemouth 11 kapusánál is az ifi csapatoktól a felnőttig. A Catapult G5 GPS alapú rendszerét a dél-angliai kiscsapaton kívül a Premier League nagyágyúi, köztük a Chelsea és a Tottenham is alkalmazzák.

A sportmelltartóhoz hasonlító eszközt közel 10 éve használják mezőnyjátékosoknál és kapusoknál egyaránt. A kiegészítővel mára ugyanolyan aprólékosan tudják vizsgálni a kapusok mozgását és különböző teljesítő képességeit, mint a mezőnyjátékosokét.

“A kapusszakma elképesztően sokat változott az elmúlt 10 évben. A mai modern kapus egy egészen más kategória, mint az én koromban volt.” – mondta Neil Moss, a Bournemouth korábbi hálóőre, ma a Bournemouth kapus osztály főnöke.

“A mostani kapusoknak sokkal nehezebb dolguk van, a játék tempója és pontossága miatt. Lassú, magasan szálló beadások és távoli, kiszámítható lövések helyett tűpontos ívelések oldalról és lapos beadások érkeznek a védővonal és a kapus közé. Ezek azt is jelentik, hogy a nehézsúlyú, erős kapusok kora lejárt. Manapság a David De Gea féle gyors, mozgékony és vékony kapusoké a világ. A tudomány megérkezésével a sport világába a kapus szakma is egyre inkább a sebességre és a gyors mozdulatvégzésekre kezdett el koncentrálni.”

“Minden védést vagy ugrást technikai és fizikai szempontból is elemzünk. Ez azt jelenti, hogy az edzőtermi fejlesztések legalább olyan fontosak, mint a pályán elvégzett munka. A másik fontos terület, ami sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, az a kiértékelés módja. A szoftverek megjelenlése azt jelenti, hogy a kapus és edzője a végletekig ki tudja elemezni az elvégzett munkát, fel tud készülni a következő ellenfélre vagy éppen kijavítani a technikai hibákat.” – részletezte a technológia nyújtotta lehetőségeket Anthony White, a Bournemouth kapusokért felelős sportkutatója.

A G5 szenzorai lehetőséget adnak, hogy a játékosok technikai és fizikai fejlődését is monitorozzák, de további hasznos adatokat is ki tudnak nyerni a programból.

“A G5 nem csak a vetődés hatékonyságát méri, hanem azt is, hogy utána mennyi időbe telik kiinduló helyzetbe kerülnie a kapusnak. Az ugrás különböző mérőfokait, valamint az ugrás kifejtéséhez szükséges erőt is méri az eszköz, amik alapján összeállítható, hogy a sportoló milyen munkát végzett aznap.”

“Elképesztően részletes adatokat ad. Felfedeztük egy utánpótlásban szereplő kapusnál, hogy sok apró lépést tesz a vetődései előtt. Normál helyzetben 80 kapura tartó lövésnél 80 ilyen apró lépést kellett volna észlelnünk, nála azonban duplája volt ez a szám. Ez pedig azt eredményezte, hogy nem ért oda időben a lövésekre, akár laposan, akár magasan érkezett.”

“Úgyhogy leültünk vele és megmutattuk neki azokat a statisztikákat, amikről már a pályán is beszéltünk. Ezek alapján tudtunk dolgozni azon, hogy ezt kiküszöböljük és a megfelelő helyen legyen a védéshez, legyen szó akár magas, akár lapos lövésről.”

“Kapusaink nagyjából hasonló arányban vetődnek mindkét irányba. Egyik növendékünknél azonban észrevettük, hogy ez az arány teljesen eltorzult, körülbelül 80-20 arányban a jobb keze felé. Ez is egy olyan adat volt, amire a szoftvernek köszönhetően sikerült rábukkannunk. A bal keze felé inkább egyfajta kanalazó technikát alkalmazott, de a kiértékelés alapján meg tudtuk mutatni neki, hogy miben szükséges még fejlődnie. Mára már közel 50-50% ez az aránya.” – zárta elemzését a G5 rendszeréről Anthony White.

Asmir Begovics – aki korábban a Chelseat is megjárta – állítása szerint is sokat jelent ez a típusú elemzés használata.

“Mindent sokkal jobban lehet mérni és elemezni. Korábban mindig arról beszéltünk csak, hogy egy kapusnak az a fontos, hogy annyi lövéssel álhasson szemben, amennyivel csak tud. Ez azonban csak felesleges fáradtsághoz, kimerüléshez, sérülésekhez vezetett valamint indokolatlan terhelést is jelentett.” – mondta Begovics.

“Mostanra azonban ha valami különlegeset vagy fáradtságot érzek, az adatok alapján pontosan meg tudják mondani, hogy ezek alapján eleget tettem-e a feladat végrehajtása érdekében. Úgyhogy minden megváltozott, de úgy gondolom, hogy jó irányba. Erősen hiszek a technológiában és a statisztikákban úgyhogy minden adat, amit akár az edzések felvételéből, akár a mérőműszerekből szedünk ki, mind-mind azt szolgálják, hogy jobb játékosok legyünk idővel, persze ha jól használjuk fel ezeket az információkat.”

A Bournemouthnál a legfontosabb alapelv, hogy ugyanazt a hozzáállást kapja a felnőtt csapat elsőszámú kapusa és a legifjabb újonc is.

“Minden kapusunkat bevontuk ebbe a rendszerbe és magukkal hordják eszközeiket a válogatottjaikhoz is. Hordják az eszközöket az ottani edzéseiken is, hogy aztán visszatérve közösen tudjuk elemezni az adatokat. Bár nem látjuk ez alapján, hogy pontosan milyen feladatokat végeztek, azt azonban látjuk, hogy milyen intenzitással végezték az edzéseket. Mindannyian értékelik a használat előnyeit.” – zárta mondandóját az ESPN-nek Anthony White.

 

https://www.facebook.com/stayfootballish/