Keddi Karcolat 17. és 18. rész (2017/12/12-19)

Keddi Karcolat 17. és 18. rész (2017/12/12-19)

(Keddenként jelenik meg egy rövid írás, aminek a témája valós eseményen alapul és minden esetben az egyesületünket érinti. Stílusában könnyed, a sporthoz, az emberhez köthető szösszenet.)

17. és 18. rész letöltés pdf formátumban

(a lemaradt Karcolatok)

Az Ikarus BSE Stábja is bírja a terhelést.

Az, hogy a csapataink, hétről-hétre, jól szerepeljenek a bajnokságokban, elengedhetetlenül fontos a háttéremberek munkája. Nemcsak az edzőkre és segédedzőkre, gondolok itt, hanem a kevésbé látványos, de nagyon fontos segítőkre, akik nélkül nem menne gördülékenyen a mérkőzésekre való felkészülés, és a meccsek lebonyolítása sem. A következők kellenek, ahhoz, hogy egy mérkőzés rendben zajlódjon le:

  1. Pálya- ami, szabványnak megfelelő, gondozott és karbantartott.

Pályamunkások, öntözéstechnikai szerelők, pályahitelesítő (ez szövetségi kolléga), eseti kertészek, és egyéb szakipari mesterek, akik mindezt biztosítják.

  1. Képzett, és a mérkőzésre felkészített játékosok.

Vezetőedző, segédedző és erőnléti tréner, szakmai instruktorok, akik folyamatosan dolgoznak, hogy minél eredményesebben szerepeljenek a csapatok.

Masszőrök. (Nem részletezem a fontosságát a munkájuknak.)

Szerelések, labdák, eszközök meglétéért felelős segítő személy.

  1. A mérkőzés lebonyolításának megfelelő adminisztratív feltételeinek megléte.

Ezért, a tágabb értelemben vett előírásokért az egyesületi vezetők, a napi rutinfeladatok elvégzéséért a technikai vezető (Intéző) a felelős. Ez igen időigényes és speciális odafigyelést igénylő, nem kevés, folyamatos, és felelősségteljes munka. (igazolások, sportorvosik’, nevezések, jegyzőkönyvek, szövetségi összekötő munka stb)

  1. A hazai mérkőzések un. rendezői feladatainak ellátása.

Rend- és személybiztonsággal foglalkozó rendezők’. (Papíron ez 5-6 főt jelent, meccsenként.)

  1. Játékvezetési- és ellenőri feladatok.

Ezért a Labdarúgó Szövetség a felelős.

  1. Büfé, ami nélkül nincs jó hangulatú mérkőzés, még, ha nyer a csapatunk is.
  2. Öltözők, rendezett, és tiszta környezet. Bent és kint.

Ez, a Gondnokságtól, folyamatos, és óriási mennyiségű munkát igényel.

Szóval, látható, hogy nem kevés ember, összehangolt munkája kell egy mérkőzés lebonyolításához, ha valakit kihagytam, bocs, nem direkt volt.

Nálunk, az Ikarus BSE-nél, ez 18 főt jelent, igen annyi, tizennyolc. Nem kevés. Gondoljunk bele, egy mérkőzésre kb. ennyi játékosunk fut ki a pályára.

 

ui(1) Köszönjük az egész éves munkájukat.

ui(2) Nagyon köszönjük!

Ez az év is elérte célját, hisz eltelt… és 2017-ben minden mérkőzés rendben lezajlott az Ikarus- pályán.

Hajrá IKA …,  gyerünk!

Budapest, 2017. 12. 12.  –  Kedd  –

 

Szigorúan véve ez nem egy karcolat, de, gondolom, hogy sok embernek fontos lehet, hogy tudja.

A labdarúgóknak is van már védőszentje, de a kapusoknak már régebben is volt.

A futball védőszentjét Szent Lajosnak hívják, és focilabdával a kezében ábrázolják. Odaadóan foglalkozott a gyerekekkel és a sporttal.

A hannoveri Szt. József katolikus templomban áll az új szent, Luigi, Lajos, a futball és a focisták védőszentjének szobra.

 

„Sok minden, de két dolog abszolút nyilvánvaló Szent Lajos/Luigi történetéből, a foci modern szentjének „kitalálásából”. Egyrészt nagyon jó, hogy vannak munkára, szorgalomra, kitartásra, azaz értékekre emlékeztető példaadó személyek, példaképek minden nemzet, minden egyház történetében. Ők a maguk helyén odaszentelték életüket valamilyen másokat segítő, támogató ügynek, közügynek. Ilyen „szentek” bőséggel akadnak a protestánsok között is, akiket szemünkben Isten kreál követendőkké. A másik, ami kiderült: a szenteket a római katolikus egyházban emberek gondolják ki, fedezik fel, kreálják, természetesen rendkívüli emberi tulajdonságaik alapján. A foci védőszentjét 13 ezer szent közül választották ki a modern komputertechnika segítségével. Ez továbbra is idegen marad a protestánsoktól. Ami minket mégis összeköt, az nem a technika által kiválasztott Szent Luigi, hanem az Isten által kiválasztott egyetlen közbenjáró Isten és ember között, Jézus Krisztus. Minél közelebb Őhozzá, annál közelebb egymáshoz is! Őbenne a focipálya zöld gyepének mi is örülünk, még inkább a szellemes, erőteljes, gyors, szép focinak. Sőt: ebben Szent Luigi nélkül is egyek vagyunk és egyek maradunk.”  Írta: Dr. Békefy Lajos

A kapusok védőszentje pedig nem más, mint Szent II. János Pál pápa – mivel fiatalkorában szülővárosában mindig ezt a posztot töltötte be. Később is sokszor hangsúlyozta a testmozgás jelentőségét, sőt, maga is rendszeresen sportolt.

Minden hivatásnak megvan a maga közbenjárója. És – bár az edzés és a gyakorlat számít leginkább a futballban – egy kis extra segítség sohasem árt.

Magyar Kurír

ui(1)  Talán nem árt a futballnak, úgy általában, hogy van szentünk.

ui(2)  … a magyarnak meg főleg!

Budapest, 2017. 12. 19.  –  Kedd  –