Coviddal kapcsolatos szabályok

A COVID FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE ÉS AZ ESETLEGES COVID FERTŐZÉS UTÁNI VISSZATÉRÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A COVID FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE MIATT A SZABÁLYOK VÁLTOZATLANOK:
 
Ezért az alábbi szabályok lépnek/ maradnak életben:
 
1. Öltözőben kötelező a maszk (edzőnek és játékosnak is)
2. Öltözőben maximálisan edzés esetén 6 játékos lehet egyszerre (a meccsek előtt is próbáljuk meg csökkenteni az öltözőben tartózkodást) Tudom, hogy ez kényelmetlenebb, de az még jobban, ha 6-8 játékos kiesik fertőzés miatt
3. Buszos utazások során kötelező a maszk! (Ki fogjuk adni a buszos cégnek is, és akinél nincs maszk, nem szállhat fel)
4. Az épületben is kötelező a maszk (edzőknek és játékosoknak egyaránt (kivéve a játékosok: amíg az edzésre/meccsre mennek ki vagy onnan jönnek be)
5. az öltözőépületbe az egyesület alkalmazottai és a játékosok léphetnek be (kivéve: tagdíj -bár jobb lenne ezt is inkább utalással- vagy ha mi kérjük, hogy jöjjön szülő az irodába bármiért)
6. a sportolókon és az egyesület alkalmazottain kívül KIZÁRÓLAG VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁÉNNYEL LEHET BELÉPNI A SPORTTELEPRE
COVID FERTŐZÉS UTÁNI VISSZATÉRÉS:
Ez U6-tól felnőtt korig érvényes!!!
 
Az edzéseket el lehet kezdeni fokozatosan, de mérkőzésen kizárólag a visszatérő orvosi igazolások után vehet részt a sportoló! EZÉRT AZ EDZŐ FEGYELMI FELELŐSSÉGGEL TARTOZIK! Tényleg nem ér annyit egy torna/meccs sem, hogy egy játékos esetleg szívizomgyulladással lépjen pályára!
INTÉZKEDÉSI KÖTELEZETTSÉG KORONAVÍRUS FERTŐZÉS ESETÉN
Minden labdarúgó és sportszakember köteles az edzője (az edző pedig nekem), a sportszervezete, és háziorvosa felé jelezni, amennyiben COVID-19 betegsége igazolódik.
FELNŐTT LABDARÚGÓKRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK
Tünetmentes és enyhe tünetes (24 órán belül lezajló tünetek) COVID-19 pozitív labdarúgók esetén legalább 2 hétig fizikai kímélet szükséges, a versenyszerűen végzett sporttevékenység mellőzése mellett.
Elhúzódóan tünetes (több napon át tartó tünetek vagy pl. kardiális vagy pulmonológiai érintettség) COVID-19 pozitív labdarúgók esetén az egyéni egészségi állapot és az aktuális tünetek, panaszok függvényében a szükséges pihenőidő 2-4 hét.
A meghatározott 2-4 hetes pihenőidőt követően a versenyzésig fokozatosan, pulzuskontroll mellett lehet testedzést végezni, lehetőség házi orvosi felügyelet mellett.
 
Felnőtt labdarúgók esetében minden PCR teszttel igazolt COVID-19 betegség esetén komplex kardiológiai vizsgálat indokolt:
a) nyugalmi EKG,
b) szívultrahang,
c) laborvizsgálat, és
d) válogatott kerettag sportoló esetén szérum troponin szint meghatározás.
 
A kivizsgálást a pihenőidő és a hatósági karantén lejáratát követően 1-3 héttel javasolt elvégezni. Kóros eltérés vagy elhúzódó panaszok esetén az alábbi kiegészítő vizsgálatok indokoltak: a) koronária CT, és b) szív MR, Holter vizsgálat válhatnak szükségessé. Bizonyos vizsgálatok elvégzése (szív ultrahang, terheléses EKG) a vizsgálatot végző orvos javaslata alapján negatív PCR teszt lelet birtokában lehetségesek.
Troponinszint ellenőrzés történhet vérvételt követően labor által, vagy gyorsteszt segítségével. A vizsgálatokra a sportorvos, háziorvos, kardiológus adhat beutalót, illetve magánegészségügyi ellátók validált eredményei is elfogadhatók.
Terheléses EKG vizsgálatot csak normál troponin értékek mellett javasolt végezni.
KISKORÚ LABDARÚGÓKRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK
 
Tünetmentes és enyhe tünetes esetben 2 hét pihenő, elhúzódóan tünetesesetben az egyéni egészségi állapottól függően 2-4 hét pihenő idő szükséges.
12 év alatti tünetes és tünetmentes labdarúgó esetben a nyugalmi EKG mellett a troponin szint ellenőrzése elegendő. Gyermekkardiológiai kivizsgálás csak kóros eltérés vagy elhúzódó panaszok esetén szükséges.
12-16 év közötti labdarúgó esetében kardiológiai vizsgálatot csak az elhúzódóan tünetes labdarúgók vagy emelkedett troponin szint esetén kell végezni.
Ha nem elhúzódóak a tünetek, akkor ugyanaz, mint 12 év alatt ( nyugalmi EKG mellett a troponin szint ellenőrzése elegendő)
16-18 éves korú labdarúgókra az a felnőttekre vonatkozóan meghatározott protokoll érvényes, a szív ultrahang vizsgálatot felnőtt kardiológus is végezheti.
Troponinszint ellenőrzés történhet vérvételt követően labor által, vagy gyorsteszt segítségével.
 
A vizsgálatokra a sportorvos, háziorvos, gyermekorvos, kardiológus adhat beutalót, illetve magánegészségügyi ellátók validált eredményei is elfogadhatók.