Keddi Karcolat 5. rész (2017/09/19)

Keddi Karcolat 5. rész (2017/09/19)

(Keddenként jelenik meg egy rövid írás, aminek a témája valós eseményen alapul és minden esetben az egyesületünket érinti. Stílusában könnyed, a sporthoz, az emberhez köthető szösszenet.)

5. rész letöltés pdf formátumban

Egy döntés következményei- egy kis közelmúlt.

A múlt évezred, utolsó évszázadának, utolsó évének, az utolsó hónapjának az elején, újjáalakult az Ikarus BSE vezetősége. Akkoriban, az Ikarus Gyár bázis sportegyesületének mondott egyesület gyakorlatilag megszűnt. „Káosz, nyomor, sötétség” jellemezte a mindennapokat. Teljesen új alapokra kellett helyezni a jövőbeni teendőket. Az akkori jelenben, pár, lelkesen bátor, a sportért, ill. az Ikarus BSE-ért felelősséget érző sporttárs eldöntötte, hogy megpróbálja megmenti a XVI. kerületi sportegyesületet.

 „Tedd, vagy ne tedd, de soha ne próbáld!”- szól a tanítás. Tették. Öten voltak és csak sejtették, hogy nem hiába fognak küzdeni a következő években. Tudni nem tudták, az biztos.  Ekkor, 1999. december elejét írtuk. Ez lassan húsz éve történt. Aztán’ már jó pár segítő sporttárs csatlakozott hozzájuk. Elvonultak a viharfelhők’, sőt… szinte állandóan süt a nap a Bátony utca felett.  Köszönet érte.  

Nem volt ez egy egyszerű döntés, mert komoly tartozások voltak felhalmozva- APEH (NAV) kötelezettségek – közüzemi és egyéb számlák, stb. Különben is ott a család, munka, vállalkozás, ami addig is bőven kitöltötte a napjaikat. Egyikőjük úgy döntött, hogy elvállalja főállásban a teendőket, a többiek csak társadalmi munkában végezték a feladataikat, és akik a mai napig ilyen módon tevékenykednek az egyesületünknél.

A jogi helyzet normalizálása és a tartozások rendezése után 2000. év tavaszán, már szakmai kérdések is felmerültek, úgy a labdarúgás, mint az atlétika terén. Labdarúgó szinten az új szakmai átalakulást, az a döntés irányította, hogy az addigiakban fő csapásirányt’ jelentő felnőtt labdarúgást hátrébb sorolva, az utánpótlásra helyezzük a főhangsúlyt. Nem volt egyszerű az átmenet, el is tartott vagy 1 – 2 évig, de megtörtént.

Újra bázis sportegyesület lettünk, utánpótlást képző Bázis. Abban az időben ez nem volt divat. Nem úgy, mint manapság.  Labdarúgó vonalon öt edző tevékenykedett akkoriban. A focistáink száma csapatszinten éppen elérte a versenyeztetésre alkalmas létszámot. Ennek a döntésnek is köszönhető, hogy a legutóbbi labdarúgóedzői értekezleten 27 (huszonhét) kolléga számolt be a szezonkezdési időszakról. Hosszú és nem mindig sima út vezetett idáig. Mostanság, az a döntés született, hogy megszervezzük a labdarúgó szakosztály 16. csapatát, amit már a 2012-ben született gyerekekből válogattuk össze. (Jól írtam- múlt idő, tizenhatodik!,  meg öt évesek!, és válogattuk!.)

Szóval, 18 évvel ezelőtt, ott álltunk és azon járt az eszünk, hogy hogyan is tovább. Rágódtunk rajta, csömöszöltük’ a témát és arra a döntésre jutottunk, hogy az óvodák felé nyitunk. Elkezdtünk szervezni egy ovis sportnapot. Atléták is csatlakoztak hozzánk, segítettek a lebonyolításban. Nem volt egyszerű a szervezés, de jelenkori Elnökünk igen csak belehúzott a sportnap összehozásában. Óvodavezetők, óvoda-pedagógusok, edzők, buszsofőrök, segítők összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy lebonyolítsuk a kerületünk első ovi-foci napját. Nem volt egyszerű, akkoriban mi is tanultuk a menetrendet. 2006. év után már az Önkormányzat is segíti az szervezési és lebonyolítási munkákat. Így sokkal színvonalasabb ovifocis napot tudunk tartani, mint a kezdetekben. Jegyzeteimet megnézve, azt látom, hogy az első alkalommal 218 fő óvodás mozgott a füves pályánkon, a tavalyin már 571 (ötszázhetvenegy) fő, egy időben. Nagy látvány volt. Erre alapozva mára elértük, hogy a hat évestől a felnőttekig minden korosztályban van versenyeztetett csapatunk, összesen 340 labdarúgóval. Most már kimondhatjuk, hogy jó döntés született.

Idén, október 2-án délelőtt tartjuk az év ovifoci napját. Kíváncsi vagyok, hogy hányan leszünk, de bizton’ állíthatom, hogy ez is nagy látvány lesz.

Az elkövetkező években is folyamatosan döntéseket kell hozni az egyesület vezetőségének. Különböző dolgokról, amelyek különböző fajsúllyal’ fogják befolyásolni az Ikarus BSE jövőjét. Igyekszünk megfelelő döntéseket hozni, de meggyőződésünk, hogy az igazi döntést a gyermekek szülei, nevelői hozzák meg, mi csak rásegítünk.

Ui.(1) Nagyon sok kedves emlék van a kis focistáinkról, majd egyszer összegezzük.

Ui.(2) Elmondhatjuk, hogy a hétvégi, felnőtt, Pestszentimre elleni mérkőzés eredménye 1-1 lett. Két gól esett, de azt is elmondhatjuk, hogy a meccsen két játékos is ott lehetett, akik az első ovi-foci rendezvényen kezdték a pályafutásukat. Tök jó!

Ez a nap is elérte célját, hisz… eltelt, úgy mosolygósan merengő múltidézéssel, egy döntésről.

Budapest, 2017.09.19.  –  Kedd