Szerdai szakmázás 2. rész (2017/10/04)

SZERDAI SZAKMÁZÁS (2017/10/04)

Új, szerdánként megjelenő rovatunkban a labdarúgással kapcsolatos sztorikról, érdekességekről lesz szó. A későbbiekben a szabályokról alkotott tévhitektől elkezdve edzésmódszereken át a profi futball mindennapjairól a lehető legváltozatosabban.

Levél a 16 éves énemnek – Arjen Robben

Kedves Arjen!

 

Csütörtök délután van és az anyukád éppen az iskoládat hívja.

 

Csak hívja, hívja és hívja…

 

Elsőre azt gondolnád, hogy valami rossz dolog történhetett. Miért is ne ez jutna eszedbe? Sosem próbált meg zaklatni, miközben órán voltál.
Szóval, ne aggódj. Minden rendben van. Az igazat megvallva több, mint csak rendben. Sőt. El sem fogod hinni, milyen hírrel vár, amikor visszahívod. Egyáltalán nem fogsz erre számítani.

 

Mikor szünetek közt visszahívod, a dolgok hirtelen nagyot fognak változni. NAGYON gyorsan.

 

Szóval mielőtt visszahívod, engedd meg, hogy egyetlen dolgot elmondjak neked: mindig maradjon meg benned az éhség, amikor focizol. Akarj folyamatosan fejlődni. Akarj többet. Akard a legjobbat.

 

Emlékezni fogsz, ugye? Mert ahhoz, hogy mindez megtörténhessen, szükség lesz ezekre.

 

“A Gröningen első csapatának edzője hívott.” – ezt fogja mondani édesanyád, akivel beszélsz majd a szünetben. “Azt akarja, hogy velük utazz a hétvégi bajnokira.”

 

Hihetetlen, mi?
Hogy miért hozom fel ezt a pillanatot? Nos, sokat gondolkodtam ezen a momentumon később. Ez volt az a nap, amikor igazán beindultak a dolgok.

 

Egy újabb szezon fejeződött be. Már a 17-ik. Most kezdődött az új, ráadásul már 33 éves vagy és 1 év maradt hátra a szerződésedből. Ki tudja mi lesz ezután?
Amikor karriered vége egyre inkább valóságosnak tűnik, olyankor sokszor gondolkodsz a kezdeteken. Amikor már nem “csak” egy játék lett az egészből.
Ez történt, amikor megérkeztél a Gröningenhez. Ez egy nagyszerű lehetőség lesz, hogy elkerülj a PSV-hez, onnan pedig a Chelseabe. 20 évesen már a Premier Leagueben fogsz küzdeni.

 

És a főnököd? Egy bizonyos José Mourinho. Kicsit fel kéne, hogy készítselek rá… Rengeteget fog várni tőled. Azonnal érezni fogod, hogy mit jelent egy Premier League klubban játszani. Keményebbnek, gyorsabbnak, erősebbnek kell lenned.

 

Folyamatosan meg kell mutatnod, hogy mire vagy képes, az első pillanattól kezdve, ahogy odaérsz. Hétről-hétre bizonyítanod kell Josénak, hogy igenis helyed van a kezdő csapatban. Sokat hallottál már Mourinhóról, nagyon erős jellemű figura és rendkívül sokat követel játékosaitól. De amint az ő kezei alatt kezdesz játszani, te is ugyanannyit fogsz elvárni saját magadtól. Ettől lesztek szinte tökéletes páros. A legjobbat akarja tőled látni, amire csak képes vagy. Te pedig a legjobbadat akarod majd adni legyen szó akár edzésről, akár mérkőzésről.

 

Vagy akár gyógytornáról, ha sérülésből térsz vissza…
Igen, ez lesz az első állomás, ahol igazán próbára leszel téve ilyen téren is. Nem igazán így fogod elképzelni az angliai startodat, egy törött csonttal a lábadban rögtön a felkészülési időszakban. 2 hónap kihagyás kihagyás vár rád, de ez csak még jobban fog motiválni, hogy megmutathasd magad. Magadnak, Josénak, a csapattársaidnak és a Stamford Bridge közönségének.

 

Mindenkinek meg akarod majd mutatni, hogy mire vagy képes.

 

És meg is fogod! Először játszol kezdőként a Stamford Bridge gyepén és győztes góllal fogsz debütálni. Bal lábbal, az ötös sarkáról.

 

(Pardon, bal láb?! Jobb szélről érkezve bal lábbal szétlőni a kaput? Ezt gyakorold sokat. De tényleg. Sokkal többször fog bejönni, mint gondolnád. Tényleg.)
Csak két évet fogsz itt eltölteni, de a Chelsea óriási lépés lesz számodra és a menedzsered számára is és ahogy tudod majd kezelni a sérüléseket. Valamint lesz valami különleges ebben a csapatban. Josénak rengeteg érdeme lesz abban, hogy ilyen csapatot épít. Ráadásul ez a csapat… Ez egészen különleges volt.
Nem csak azért, mert olyan játékosaink voltak a pályán, mint Petr Cech, Frank Lampard, John Terry vagy Didier Drogba.
Hanem azért is, mert olyan játékosaink voltak a pályán kívül is, mint Cech, Terry, Lampard és Drogba.
Mindenki figyelt a másikra. Mindenki figyelt a klubra. A légkör akkoriban elképesztően jó volt. Nagyon sokan lesznek olyanok, akik – már régóta a klubnál lesznek és – vigyázni fognak rád. De lesz egy valaki, aki mindenkinél fontosabb lesz, nem csak neked, hanem mindenki másnak: John Terry.
Hogy mit tud egy holland szélső tanulni egy angol középső védőtől?

 

Mindent.

 

A legfontosabb, hogy mit jelent egy kapitánynak és vezetőnek lenni egy ilyen nagy klubnál. Hozzá bármikor mehetsz, bármilyen problémád is lesz. Tanácsokkal fog ellátni és bátorítani fog végig. Tanulj tőle annyit, amennyit csak tudsz. Tanuld el tőle, ahogyan mindenét odaadná a klubjáért és a csapatáért – az első perctől az utolsóig. A pályán mindenkire ugyanúgy figyel és ezt teszi a pályán kívül is a személyzettel.

 

Nem vagyok benne biztos, hogy észreveszed, milyen hatással lesz rád John, úgyhogy kérlek figyelj minden pillanatban, amit vele együtt tölthetsz. Soha többé nem fogsz még egy ilyen játékos mellett játszani.

 

Sose felejtsd, milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a Chelsea-nél. Nyertél már trófeákat Hollandiában is, de itt része leszel a Chelsea történelmének. 50 év elteltével az első bajnoki cím, aminek részese lehettél. Tudom, hogy sokat voltál sérült és nem érzed igazán magadénak a sikert, de próbáld meg jobban kiélvezni, mint én tettem. Értékeld ezt az eredményt, mert igenis része voltál annak a csapatnak, fontos része és elvégezted a feladatod.
Ráadásul egy évvel később sikerült megvédeni is a címeteket.

 

Aztán? Aztán jön egy újabb lépcsőfok. A Real Madrid.

 

Angliában az első meccstől fogva érzed, hogy a foci körül forog minden. Spanyolországban ez más… Itt nem csak ekörül forog minden. Hanem ez a minden.
Persze két év múlva rájössz, hogy kőkemény üzlet is. Ez pedig nem fog boldoggá tenni.
Eddig a pontig minden annyira rendben ment. Folyamatosan sikerült előrelépni, kupákat nyerni, Bajnokok Ligája elődöntőket játszani… Minden a fejlődésről, új kalandok kereséséről szólt.

 

De a Bayern München? Elsőre visszalépésnek tűnhet. Természetesen a Bayern a bajnokságban nagy esélyesnek számított mindig és rendkívül nagy múlttal rendelkezik, de a Bajnokok Ligájában nem számítottak kimondottan favoritnak, és már a Real Madriddal és a Chelseavel sem sikerült elhódítani azt a trófeát.
Tudom mire gondolsz most. Arra, hogy most már biztosan soha nem fogsz oda eljutni. A Real Madrid volt akkoriban a világ legnagyobb klubja. Márpedig a hegy tetejéről már csak egyfelé vezet az út: lefelé.

 

De elmondok neked most valamit: soha nem tévedtél még ekkorát az életedben. Sőt. A Bayernbe igazolásod lesz életed legjobb döntése.
Valami többnek leszel részese itt. Nem csak a pályán, hanem minden területen sikeresek lesztek. Globálisan, nem csak Németországban, hanem az egész világon népszerűbbek lesztek, pénzügyileg előreléptek és a címer hirtelen jelenteni fog valamit a nagyvilágban.
Senki nem sejti, de az első évedben eljutsz a Bajnokok Ligája döntőjéig. Főleg úgy, hogy az előző évben (2011) elég hamar kiestek. De a következő évben eljön a nagy pillanat. A 2012-es BL döntő, hazai pályán az Allian Arenában, a volt csapatod a Chelsea ellen.

 

Pont úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

 

Annyit kivéve, hogy… Hogy is mondjam… Az egész egy rémálomba torkollott.

 

Rengeteget fognak beszélni róla, hogy mit tehettél volna és mit nem tettél. De sok olyan dolog van, amiről nem írnak és nem beszélnek. Mégpedig az, hogy mi történt utána az első edzésen pár héttel később. Az igazat megvallva már másnap edzésre mennél, de néha csak az idő tudja begyógyítani a sebeket. Ha nem mész vissza egyből, akkor elég furcsa érzések kavarognak benned.

 

Sok első nap volt már a karriered során. Mindegyik hasonlóan történik. Mindenki szépen lassan belerázódik… Gyerünk, kezdhetjük…
De ez más volt, mint a többi. Ez nem csak egy érzés volt, hanem egy igazi meggyőződés. Egy dolog járt mindenki fejében: a visszavágás.
Onnantól kezdve minden mérkőzés, akár Bundesliga, akár Bajnokok Ligája volt, minden egyetlen dologról szólt, hogy újra odakerülhessünk. Minden győzelem, minden gól azért ment, hogy kijavítsuk azt az estét.

 

Emlékszel még arra a bal lábas lövésre, amit említettem korábban? Gondolkozz rajta.
Gondolj rá, amikor újra elérsz a BL döntőig a következő évben. Gondolj rá, amikor a második félidőben a vezetés megszerzése után pár perccel kiegyenlít a Dortmund. Gondolj rá a 89. percben, amikor már tényleg alig van hátra a mérkőzésből.

 

Húzz befelé a jobb oldalról és ereszd el a bal lábaddal.

 

A Bayernnél eltöltött 8 éved lesz karriered legbüszkébb időszaka. 3 BL elődöntő, 3 BL döntő, 1 BL győzelem, 6 bajnoki cím és 4 kupagyőzelem.
Arra azonban, amit a trófeákon kívül ad majd neked ez a klub, nehéz lenne felkészíteni. Talán még annál is többet, hiszen nem vártál túl sokat tőle. Úgyhogy mit mondhatnék még?!

 

Nos, a 2017-es BL kiesést elég nehéz lesz megemészteni, maradjunk ennyiben. Annyit viszont el tudok mondani, hogy 33 évesen még mindig megvan bennem az éhség, a törekvés a fejlődésre még mindig nem tűnt el. Ahogy visszatekintek, ez volt az ami idáig hozott, ez számított a leginkább. Az a vágy, hogy nem érdekel mi történt korábban, csak menj ki újra a pályára és hozd ki belőle a lehető legtöbbet.

 

Nem tudom mikor jön el a pillanat, amikor elmúlik ez az éhség. Lehet, hogy jövőre vagy 2 év múlva. Abban viszont biztos vagyok, hogy amikor eljön, akkor tudni fogjuk, hogy itt az idő más után nézni. Talán abbahagyom, talán még lesz egy utolsó kis váltásom egy új kalandért.
Ezt majd az idő eldönti. Márpedig az idő nagyon-nagyon gyorsan halad.

 

Úgyhogy most már hívd vissza anyát.

 

Üdvözlettel,

 

Arjen.
https://www.facebook.com/stayfootballish/